POKOK JARUM TUJUH BILAH
Nama saintifik: :Pereskia
sacharosa/saecnarosa
Famili :Cactaceae
Negara asal:korea
keterangan
Tumbuhan
dari keluarga kaktus ini mungkin satu-satunya kaktus yang mempunyai daun yang
sebenar. Ia merupakan genus paling primitif dalam keluarga kaktus. Pereskia
berasal dari Korea tapi boleh didapati dengan mudah di Malaysia, Thailand dan
Indonesia. Malah ia merupakan tumbuhan yang agak lasak dan boleh beradaptasi
dengan hampir semua iklim kecuali tundra. Keadaan optimum untuk pertumbuhannya
adala sinar matahari yang terang dan iklim tropika. Ia adalah tumbuhan yang
mudah membiak. Memiliki ciri yang hampir menyerupai pokok parisan, pokok ini
juga mudah ditanam dengan kaedah cantas dan cucuk Arizal 2004. Ia juga boleh
membiak melalui biji benih. Daunnya mudah gugur jika terdedah dengan keadaan
kering namun mudah pula tumbuh semula apabila air mencukupi. Terdapat 15-20
spesis pereskia terutamanya dari Afrika Selatan, Amerika Tengah dan India
Barat. Sepanjang batangnya terdapat tujuh batang duri yang meruncing tajam,
kerana itu juga ia dipanggil jarum tujuh bilah. Daunnya yang rangup boleh
dijadikan ulam atau salad.
Kegunaan
Melalui kajian yang telah dilakukan, dikatakan daun Jarum Tujuh Bilah
mempunyai jumlah antioksidan yang tinggi. Walaupun nilai aktiviti
antioksidannya tidak setinggi vitamin C dan vitamin E, tetapi nilainya masih dianggap
tinggi dan sesuai untuk dimakan sebagai ulam bagi meningkatkan paras aktiviti
antioksidan di dalam tubuh seseorang.Ðaun Jarum Tujuh Bilah ini juga dikatakan
mengandungi sebatian fenolik yang sederhana tinggi. Sebatian fenolik memang
telah diketahui menunjukkan aktiviti antioksidan di samping menghapuskan
radikal bebas.Amalan memakan daun pokok Jarum Tujuh Bilah juga dikatakan mampu
menghindarkan seseorang daripada menghidap darah tinggi, kencing manis dan barah. Selain memakan daun pokok Jarum Tujuh
Bilah untuk dijadikan ulam, anda juga boleh meminum air rendaman daun ini untuk
dijadikan minuman seperti air teh.Jarum Tujuh Bilah dikatakan boleh membantu
dalam rawatan penyakit kanser terutamanya kanser kolon (usus besar), kanser hidung dan juga kanser lain.
Ada tiga cara menggunakannya,
pertama dengan memasukkan lebih kurang dua helai daunnya ke dalam air panas dan
dijadikan teh dan airnya diminum, kedua daunnya dimakan sebagai ulam satu
hingga tiga helai setiap hari dan ketiga dengan cara mengisar daunnya hingga
lumat, campurkan air dan jusnya diminum.Anda dilarang dari meminum sebarang
jenis minuman selepas mengambil herba ini kerana ia dikatakan dapat
menghapuskan segala khasiat dalam badan kita.
No comments:
Post a Comment