GINSENG
JAWA
Nama
saintifik: Talinum paniculatum Gaertn
Nama
lain:som jawa,kolesom,ginseng cina,ginseng korea
Famili:
Negara
asal
keterangan
Pokok ginseng jawa atau akar som ini manfaatnya sangat baik untuk para lelaki dan untuk mengurangkan keletihan badan. Pucuk muda enak dimasak bersama telur dadar atau dicampurkan ke dalam sup ayam atau daging.
Pokok ginseng jawa atau akar som ini manfaatnya sangat baik untuk para lelaki dan untuk mengurangkan keletihan badan. Pucuk muda enak dimasak bersama telur dadar atau dicampurkan ke dalam sup ayam atau daging.
Kegunaan
Ginseng jawa atau som jawa dapat
meningkatkan tenaga tubuh dan tenaga batin. Akar ginseng jawa mengandungi
saponin dan flavonoid. Ia baik untuk menguatkan paru-paru dan bersifat
afrodisiak. Daunnya mengandungi saponin, flavonoid dan steroid. Saponin
bersifat antiradang. Flavonoid dapat merawat pembengkakan, jangkitan bakteria,
antivirus dan antihistamin. Tannin pula bersifat sejuk.Akar ginseng jawa
berkhasiat untuk mengatasi badan yang lesu, pening, lemah tenaga batin, batuk, cirit birit, pusingan haid yang tidak teratur, masalah keputihan dan menambah pengeluaran susu ibu. Daunnya pula
berkhasiat untuk melancarkan pengeluaran susu ibu, merawat bisul dan menambah selera makan.Akar ginseng jawa yang segar dibersihkan dan dipotong
kecil-kecil. Ia direbus menggunakan dua gelas air sehingga tinggal segelas.
Tapis dan sejukkan air rebusan tersebut. Minum air rebusan dua kali sehari
dipercayai dapat menambah tenaga dan tenaga batin(seksual). Daun ginseng jawa
segar yang ditumis dan dimakan sekurang-kurang dua kali dalam satu hari dapat
menambah pengeluaran susu ibu dan menambah selera makan. Untuk merawat bisul, daun ginseng jawa segar dibersihkan dilumatkan dan
dicampur sedikit gula merah. Ia ditampal pada bisul dan dibalut.
No comments:
Post a Comment