Saturday, 9 December 2017

PANDAN



PANDAN
Nama saintifik: Pandanus amaryllifolius Roxb
Nama lain:
Famili: Pandanaceae
Negara asal:

Keterangan
Pandan atau Pandan Wangi merupakan perdu tahunan dengan bentuk batang bulat dan mampu tumbuh sampai 1 – 2 meter. Daun tanaman ini merupakan daun tunggal, duduk dengan pangkal memeluk batang dan tersusun tiga helai pada batang secara spiral. Daun pandan berbentuk seperti pedang, dengan warna Hijau sampai Hijau Tua. Pada umumnya daun pandan dimanfaatkan sebagai rempah untuk memberikan aroma harum pada masakan dan sebagai bahan baku pembuatan minyak wangi.Tumbuhan yang mudah sekali dijumpai dan tumbuh liar di setiap pekarangan rumah dan selokan-selokan yang teduh. Daun yang memanjang seperti daun palem dan tersusun dengan roset dan rapat. Akarnya yang besar mampu menopang tumbuhan yang mampu tumbuh sampai 60 cm tiap daunnya.
Kegunaan

Kegunaan Daun Pandan dalam Makanan.
-Air perahan daun pandan boleh digunakan membuat kuih-muih tradisional seperti
kuih talam, ketayap(kuih gulung), cendol, seri muka, buah melaka,bingka
(bengkang,kata orang utara)
-Daun pandan yang dilayur, boleh digunakan untuk membuat ,ketupat, bakar ayam.
-Menambahkan wangi pengat ( serawa kata orang utara),nasi lemak, nasi putih,
sirap dan berbagai jenis bubur.
Kegunaan Daun Pandan dalam kehidupan seharian :
- Daun Pandan boleh digunakan sebagai Pewangi bedak sejuk
- Pewangi asli bunga rampai.
- Ubat pencegah lipas

No comments:

Post a Comment