Nama
saintifik: Pandanus amaryllifolius Roxb
Nama lain:
Famili: Pandanaceae
Negara asal:
Keterangan
Pandan
atau Pandan Wangi merupakan perdu tahunan dengan bentuk batang
bulat dan mampu tumbuh sampai 1 – 2 meter. Daun tanaman ini merupakan daun
tunggal, duduk dengan pangkal memeluk batang dan tersusun tiga helai pada
batang secara spiral. Daun pandan berbentuk seperti pedang, dengan warna Hijau
sampai Hijau Tua. Pada umumnya daun pandan dimanfaatkan sebagai rempah untuk
memberikan aroma harum pada masakan dan sebagai bahan baku pembuatan minyak
wangi.Tumbuhan yang mudah sekali dijumpai dan tumbuh liar di setiap pekarangan
rumah dan selokan-selokan yang teduh. Daun yang memanjang seperti daun palem
dan tersusun dengan roset dan rapat. Akarnya yang besar mampu menopang tumbuhan
yang mampu tumbuh sampai 60 cm tiap daunnya.
Kegunaan
Kegunaan
Daun Pandan dalam Makanan.
-Air perahan daun pandan boleh digunakan membuat kuih-muih tradisional seperti
kuih talam, ketayap(kuih gulung), cendol, seri muka, buah melaka,bingka
(bengkang,kata orang utara)
-Daun pandan yang dilayur, boleh digunakan untuk membuat ,ketupat, bakar ayam.
-Menambahkan wangi pengat ( serawa kata orang utara),nasi lemak, nasi putih,
sirap dan berbagai jenis bubur.
Kegunaan Daun Pandan dalam kehidupan seharian :
- Daun Pandan boleh digunakan sebagai Pewangi bedak sejuk
- Pewangi asli bunga rampai.
- Ubat pencegah lipas
-Air perahan daun pandan boleh digunakan membuat kuih-muih tradisional seperti
kuih talam, ketayap(kuih gulung), cendol, seri muka, buah melaka,bingka
(bengkang,kata orang utara)
-Daun pandan yang dilayur, boleh digunakan untuk membuat ,ketupat, bakar ayam.
-Menambahkan wangi pengat ( serawa kata orang utara),nasi lemak, nasi putih,
sirap dan berbagai jenis bubur.
Kegunaan Daun Pandan dalam kehidupan seharian :
- Daun Pandan boleh digunakan sebagai Pewangi bedak sejuk
- Pewangi asli bunga rampai.
- Ubat pencegah lipas
No comments:
Post a Comment